Terugblik op 2020

Op 21 december 2019 tekende Kapitein Pesiphë Padoe en Espanijo Achiki de akte bij de notaris en was de oprichting van de stichting Paatu – Palumeu. Wat waren we blij met deze eerste stap naar een duurzame toekomst voor de bewoners van Palumeu. Vol goede moed en enthousiasme gingen we van start, ik ging terug naar Nederland met de bedoeling in het voorjaar terug te komen om te gaan starten met de projecten. Het eerste project, het installeren van Solar energie stond als eerste gepland en toen kwam 15 maart… Het luchtruim werd gesloten en ook het vliegverkeer naar Palumeu werd stopgezet, optimistisch dacht ik, dan ga ik in het najaar. Hoe anders is de realiteit. Het is nu December 2020 we zitten inmiddels in een 2e lockdown,  het luchtruim is gesloten en Palumeu is weer afgesloten van de buitenwereld..

Net zoals voor de gehele wereldbevolking is het ook voor de bewoners van Palumeu een moeilijk jaar vol uitdagingen geweest. Lichtpuntje is dat door het stopzetten van het luchtruim er gelukkig nog geen besmettingen van Covid-19 zijn gemeld. Wat helaas wel pijnlijk naar voren is gekomen is de situatie waar Palumeu zich bevindt. De voornaamste bron van inkomsten is voor Palumeu het eco toerisme, vele dorpelingen werken voor Mets die verschillende tours aanbiedt. De inkomsten voor de gidsen, beheerders en mensen die werken in de facilitaire dienst zijn totaal weggevallen. Helaas, is er maar beperkte steun van de overheid gekomen.

Voedsel
Wat niemand verwachtte is dat de cassave oogsten mislukten, een complete ramp voor de 85 gezinnen van Palumeu. Voor de inheemsen is cassave, naast vis en wild een belangrijk gewas en vormt een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding. Op de kostgrondjes wordt cassave verbouwd en geoogst voor de gezinnen van Palumeu. Een van de oorzaken van het verloren gaan van de cassave oogst zijn de draagmieren die zeer schadelijk zijn, zij maken landbouw vrijwel onmogelijk.

Daarnaast zien we de effecten van de wereldwijde klimaatverandering zoals langdurige regenperioden die de kostgrondjes volledig onder water zetten. Ook het eenzijdige gebruik van de kostgrondjes en het verbouwen van dezelfde gewassen is niet bevordelijk voor de vruchtbaarheid van de bodemgebruik. De traditionele methode ‘slash and burn’ vormt een steeds zwaarder wordende belasting van het ecosysteem van het regenwoud.

Onderwijs
De Surinaamse regering neemt verschillende maatregelen om het Covid-19 virus onder controle te houden. Een van de maatregelen is stoppen met het binnenlandse vliegverkeer waardoor er ook geen onderwijzers meer naar Palumeu komen en er geen onderwijs meer wordt gegeven. De kinderen van Palumeu lopen achterstanden op wat de ontwikkeling weer stil legt. Helaas zijn er geen faciliteiten om digitaal onderwijs te volgen. Digitaal onderwijs zou  ook buiten de Covid-19 periode een middel zijn om onderwijs op niveau te houden en zo voor een betere aansluiting te zorgen voor vervolgonderwijs.

Op verschillende momenten hebben we afgelopen jaar extra voedsel gestuurd. Het was vaak niet voldoende maar de bewoners waren geholpen en dankbaar met de hulp. De bewoners van Palumeu zijn flexibel en sterk en ook onder zware omstandigheden zetten zijn hun leven voort. Het is hen gelukt om te rantsoeneren en gelukkig konden ze door te jagen en te vissen overleven.

Door de afgelopen gebeurtenissen en met name de voedsel tekorten zijn wij meer dan ook gemotiveerd om in 2021 de uitgestelde projecten te gaan uitvoeren. Wij zullen Palumeu nog meer onder de aandacht brengen om sponsoren en funding te vinden zodat de bewoners een duurzame toekomst hebben en kunnen voortbestaan. Er zijn vergaande besprekingen om een food farm project te gaan uit rollen.  Ook staat duurzame watervoorziening hoog op de agenda. In 2010 erkenden de Verenigde Naties in een resolutie het recht op water en sanitair.

Wij willen dan ook zorgdragen dat naast het recht op schoon drinkwater ook de andere rechten zoals de gronden rechten nu eindelijk in 2021 gerealiseerd gaan worden.

92240321_549017235729343_1905833214375624704_n

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven