Covid-19 heeft grote impact op Palumeu.

In Januari bereiken ons de eerste berichten van een nieuw virus het Covid 19/ Coronavirus, binnen een maand is er een sprake van een pandemie en gaan vele landen in lockdown. Op 13 maart 2020 is in Suriname de eerste besmetting van Covid-19 een feit en zijn de effecten meteen voelbaar voor de inheemse dorpen waaronder Palumeu.

Suriname sluit op 15 maart het luchtruim en de daaropvolgende maatregelen hebben directe gevolgen voor het leven van de Wayana inheemse bevolking.

Voor Palumeu betekent dit beperkt voedsel maar vooral geen toeristen dus geen inkomsten. De toeristen organisatie Mets stopt met de tours en de mensen die voor Mets werken waaronder ook de verschillende gidsen hebben geen inkomsten meer. Voor de bewoners van Palumeu zijn onzekere tijden aangebroken,  de vraag is hoelang deze situatie gaat duren en hoe de 85 families deze maanden door moeten komen. Van de overheid krijgt men nauwelijks of geen steun, gelukkig zijn er organisaties en mensen die steun bieden.

De stichting Mulokot zorgt voor een campagne over preventie en maatregelen tegen het Coronavirus in de Wayana taal. Vooral de Wayana gemeenschappen zijn kwetsbaar omdat de medische zorg heel minimaal is. Mulokot die nauw samenwerkt met de Stichting Paatu-Palumeu en Stichting Piya Pïlëuimë zorgt voor transport en goederen voor de inheemse dorpen. Gesteund door verschillende organisaties en donateurs worden er voedselpakketten en goederen verstuurd naar Palumeu.

De Wayana gemeenschap zorgt voor elkaar en zijn samen sterk. Laten we hopen dat besmettingen uitblijven en dat we deze crisis binnenkort achter ons kunnen laten .

Palumeu voedselverdeling
3 Voedselverdeling Palumeu 21mei 2020
1 Voedselverdeling Palumeu 21mei 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven