De documentaire “Onze jongens in de jungle”

Vanaf 1945 tot 25 november 1975 vertrokken jaarlijks zo'n 1000 jongens van vaak net 18 jaar naar Suriname om daar hun dienstplicht te vervullen bij de toenmalige troepenmacht TRIS (Troepenmacht in Suriname) die stond voor vrede en veiligheid.

Palumeu is een van de dorpen waar een van de expedities naar toe ging. In de documentaire zie je prachtige beelden van Palumeu in de de jaren 50. Voor een aantal van deze "jongens" Arnout Van de Werken heeft Palumeu nog steeds een speciaal plekje in hun hart.

Arnout van den Werken ging in 1958 als dienstplichtige militair mee op expeditie naar Palumeu. Sindsdien is het land en bevolking nooit meer uit zijn gedachte. Arnout komt meerdere malen naar Palumeu en raakt goed bevriend met de kapitein en de bewoners. De bewoners van Palumeu wilden graag stroom en Arnout kwam met een geweldig idee en liet een dam bouwen. Helaas door de overstromingen die het binnenland teisterden liepen ook het stuwmeertje en de dam bij Palumeu onder. Evenals het generatorhuisje met de bijbehorende generator op de dam.

Het is de wens van Arnout om de dam weer te herstellen zodat de bewoners van Palumeu ook gebruik kunnen maken van stroom.

Onze Jongens in de Jungle is geregisseerd door Jelmar Hoekstra en geproduceerd door Playback Images. De documentaire was te zien in verschillende bioscopen in Suriname en Nederland en is ook op de Nederlandse tv uitgezonden.

0nze jongens in de jungle 1
Video-insluitcode niet gespecificeerd.
Onze jongens in de Jungle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven